„Определени държави" помогнаха за създаването на ислямския екстремизъм и сега се провалят в опита си да го спрат.

Това заяви иранският президент Хасан Рохани в реч по време на 69-та сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в централата на организацията в Ню Йорк.

Рохани подчерта, че всички, които играят роля в поддържането и финансирането на терористични организации, които заплашват света, „трябва да признаят грешките си".

Днешните антизападни настроения са потомство на вчерашния колониализъм. Днешните антизападни настроения са реакция на вчерашния расизъм. Определени разузнавателни агенции сложиха остриета в ръцете на луди хора, които не щадят никой. Всички тези, които играха роля във финансирането и поддръжката на тези терористични групировки трябва да признаят грешките си, които доведоха до екстремизъм. Те трябва да се извинят не само на миналата, но и на следващата генерация, заяви Рохани.

Стратегическите гафове на Запада в Близкия изток, Централна Азия...превърнаха тези места в рай за терористите", категоричен бе той.

Военната агресия срещу Афганистан и Ирак, и намесата в Сирия са ясни примери за този грешен стратегически подход в Близкия изток", смята президентът на Ислямската република.

Демокрацията не е продукт за износ, който може търговски да бъде внесен от Запада в Изтока. В недоразвито общество внасянето на демокрация води само до слабо и уязвимо правителство", подчерта Рохани.

Според него екстремизмът и радикализмът в региона имат една идеология: „насилие и екстремизъм", подчертавайки, че единствената цел е унищожение на цивилизацията, увеличаване на исламофобията и създаване на възможност за интервенция на чуждестранни войски в региона.

Иранският държавен глава също говори за ядрената програма. По думите му ядреното споразумение може да служи като „начало на многостранно сътрудничество".

Рохани каза още, че Иран „се надява" да бъде постигнато окончателно ядрено споразумение „в малкото останало време".

Ние сме ангажирани да продължим нашата мирна ядрена програма, включително обогатяването на уран и да се радваме на нашите пълни ядрени права на иранска земя в съответствие с международното право, каза той и подчерта, че Иран ще продължи преговорите.

Според него окончателно ядрено споразумение с Иран ще бъде историческа възможност за Запада да покаже, че не е против развитието и модернизирането на други държави и не ги дискриминира, когато става въпрос за придържане към международното право и регулации.

Рохани каза още, че е възможно сключване на окончателно споразумение за ядрената програма преди ноември, ако Западът е гъвкав.