Продължава тенденцията на увеличаване на прилаганите СРС-та, констатира доклада на подкомисията за контрол на СРС-тата за периода 20 април 2010 - 20 април 2011.
За този период СРС са били прилагани спрямо 5763 лица. Били са изготвени 3388 веществени доказателствени средства, 142 искания за СРС-та са били направени от вътрешния министър.

Общо за периода има 15864 разрешения за СРС-та и 124 откази, се посочва в доклада.
Сред констатациите в него е и това, че установените през 2009 слабости по прилагане на Закона за СРС не са преодолени и не са направени промени в нормативната база съобразно предложенията на подкомисията от доклада й за 2009.

Особен тревожен е големият брой искания за достъп до данни по Закона за електронните съобщения (ЗЕС), както и разрешенията, изтъкна Четин Казак от ДПС. Той изрази възмущение, че разрешения се дават абсолютно безкритично и посочи, че от направени 18 934 искания са дадени 18 845 разрешения и само в 358 случая достъпът до данни бил отказан.

Новият ротационен шеф на подкомисията за СРС-та Христо Бисеров изтъкна, че ЗЕС беше променен този мандат и представи статистика, според която след промяната в закона драстично се увеличават исканията и разрешенията за достъп до данни.

Според доклада трябва да се засили контролът върху прилагането на СРС-та, да се ограничи кръгът на субектите, имащи право да искат и прилагат СРС-та, както и да се ограничи кръгът от престъпления в НПК, за които е допустимо използване на СРС-та.

Сред препоръките в доклада е и въвеждане на унифицирана форма на специален регистър по Закона за СРС и унифицирана форма на специален регистър по ЗЕС.
Да се прецизира и разшири възложеният съдебен контрол относно разрешаването, прилагането и унищожаването на СРС-та, се препоръчва още в доклада.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че за първи път пред обществото се представят официални данни за СРС-та и че МВР сериозно ще се отнесе към препоръките.