"Нафтогаз" заяви, че от украинска страна не съществува никакъв проблем и опасност за транзита на нефт към европейските потребители.

Преди часове Русия предупреди ЕС, че може да прекрати доставките на петрол за три страни-членки през територията на Украйна. Трите засегнати страни ще бъдат Словакия, Унгария и Чешката република.

В момента се водят обичайните преговори за подписване на ежегодното допълнително споразумение към настоящия договор от 2004г.

Специалистите от Русия и Украйна днес са съгласували обема на транзитния руски нефт и други дългосрочни условия към допълнително споразумение, чиято договореност изтича на 31 декември.

От своя страна съветникът на украинския президент по международните въпроси и енергийна сигурност Богдан Соколовски заяви, че Украйна е била и остава надежден и прогнозируем транзитьор на нефт.

Украйна е надежден транзитьор и няма накаква заплаха за транзита на нефт на територията на нашата държава, заяви той, цитиран от пресслужбата на украинския президент.

По-рано стана ясно, че Украйна иска да промени договора с Москва, по силата на който транзитира руски петролни доставки за ЕС. Това съобщи говорител на украинската национален петролен оператор „Укртранснафта", цитиран от АФП.

Настоящият договор беше подписан през 2004 г, припомни говорителят Сергей Цинкевич. Украйна иска да го промени, добави той.

Цинкевич посочи, че спорът с Москва засяга обемите петрол, които Русия ще гарантира да транспортира през Украйна. Той допълни, че преговорите в тази сфера продължават.

Говорителят каза още, че Украйна е поискала от Русия по-високи транзитни такси за доставките на петрол, за което по думите му „двете страни са постигнали задоволителен компромис".