Започва усвояването на заема от Световната банка за социалното сключване, съобщиха от Министерство на труда и социалната политика.

40 милиона лева ще отидат за изграждане и подобряване на социалната инфраструктура за деца. С част от парите ще бъдат изградени и нови детски градини. Финансирането предвижда и обучение на доставчици на социални услуги и персонал в детски градини.

Данните бяха оповестени от заместник-министъра  на труда и социалната политика Валентина Симеонова на пресконференция с официалния представител на Световна банка за България Маркус Репник.

Чрез проекта ще се разшири обхватът на услугите, свързани с грижи за деца и ще се подобри училищната готовност на децата от семейства с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години, посочи Симеонова.

Проектът е насочен към деца и семейства от рискови групи. Услугите по него ще включват работа с родители. Ще се финансират дейности за формирането на умения за отглеждане на деца до 3-годишна възраст на родители и семейства. За децата от 3 до 7 години услугите са насочени към интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност.

Бенефициенти по проекта са общините. Ще бъдат включени всички общини, които са и областни центрове, както и минимум по още една община от всички 27 области.

Основни критерии за избора на бенефициенти са относителният дял на подпомаганите чрез месечни социални и семейни помощи деца в общината, многодетни семейства и самотни родители със социални помощи, деца с увреждания, в детски градини, в предучилищна възраст и деца с начално образование, обясниха от социалното ведомство.