До 20 декември всички научни звена от БАН следва да се запознаят с обявения днес доклад - оценка от мониторинговия комитет на ЕС и да дадат предложение за преструктуриране.

Това съобщи след като оценката бе представена пред общото събрание на БАН председателят на институцията акад. Никола Съботинов. Той съобщи още, че до 20 януари ръководството на БАН ще представи предложения за цялостно преструктуриране на академията.

Основата на този процес ще са оценките, обявени днес с доклада. Съботинов подчерта, че преструктурирането ще бъде извършено по предложения отдолу нагоре.

В доклада, представен от председателя на мониторинговия комитет д-р Райндер ван Дойнен, се изтъква, че независимо от финансовата стагнация, БАН е мощен научен център, разпознаваем в света, посочи министъра на образованието Сергей Игнатов.

„Естествено има институти, които са по-слаби и към тях ще бъде насочено острието на реформата", каза той.
Игнатов подчерта, че решенията ще се вземат от ръководството на БАН, а министерството ще помогне за преструктурирането.
„Уважение към мъдростта, но трябва да дадем път на младите", добави още Игнатов.

Той потвърди, че се очаква 500 души от БАН да бъдат пенсионирани. Нито Игнатов, нито от ръководството на БАН не посочиха институти за закриване, нито конкретизираха кои са институтите, получили най-ниски оценки в доклада на европейските експерти.

„Нека първо самите институти да видят оценките и да се запознаят с пълния доклад", аргументираха се от ръководтсвото на БАН.

Според оценката на европейците потенциалът на БАН е застрашен от лошо финансиране. Забелязва се, че БАН работи в режим на оцеляване. Изразена е тревога за следващите поколения учени.

Сред препоръките на оценяващите органи са: подкрепяйте младите изследователи; подобрете рамките на финансирането; намерете баланса между изследователска дейност и преподаване; създайте бюра за технологичен трансфер; подобрете качеството на научното публикуване; стимулирайте гъвкавостта; създайте международни научни консултативни комитети.