Няма критики от г-н Йотингер. Това заяви в кулоарите на Народното събрание енергийният министър Драгомир Стойнев, попитан основателни ли са критиките на еврокомисаря по енергетиката относно промените в Закона за енергетиката, касаещи реализацията на Южен поток.

По думите му законопроектът все още е приет само на първо четене. В момента правим всичко възможно да стабилизираме енергетиката, защото това, което заварихме, наистина бе кошмарно. Така той коментира другите енергийни промени, касаещи защитата на потребителите.

Той посочи, че е заварил миньорите в стачна готовност, а енергетиката ни не можела да изнася ток.
През тези 10 месеца мините постигнаха рекордни добиви, а това не се е случвало през последните 20 години", похвали се Стойнев.  

Остава ни огромен проблем от 2012 г. - масовото присъединяване на ВЕИ към системата, обясни министърът. Попитан дали ще поиска предоговаряне на цените от ВЕИ дружествата, Драгомир Стойнев отговори, че те са много и с всеки един по отделно трябва да се говори. Проблемът е защо е било позволено и то за 2 месеца 800 мегавата да влязат в нашата енергийна система, каза той.

Шокиран бях от мотивите на президента Плевнелиев, който сезира Конституционния съд, че сме били нарушавали пазарните механизми, обясни министърът на енергетиката.
Кой е пазарният механизъм, който да гарантира на един производител 100% изкупуване на продукцията му и то на цени над пазарните. Къде е конкуренцията и кой плаща? Плаща българският народ. Не е ли нормално да има конкретни ограничения?", попита още той.