Депутатът от Държавната Дума на Русия Валерий Язев заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че преустановяването на строителството на газопровода „Южен поток", обявено от Пламен Орешарски вчера след среща с американски сенатори в София, е изгодно само за САЩ.

Според Язев изгодата на САЩ се състояла в това, че по този начин щели да оставят Европа без евтин достъп до газ и да я принудят да потребява повече втечнен газ, по-възможност и американски, и така да се отслаби конкурентоспособността на европейската икономика.

Южен поток е необратим процес, обяви Стойнев от Китай
Още...

По думите му след като затихне политическата криза в Украйна, в Европа и Америка ще започнат да се успокояват и тогава темата за "Южен поток" отново щяла да излезе на дневен ред.

Депутатът допълва, че решението да спре работата в рамките на проекта "Южен поток" е чисто политическо и че в него няма "никакъв здрав смисъл и никаква икономика".

"Еврокомисията е нелогична в поведението си, тъй като колкото повече газопроводи има за Европа, толкова по-голяма ще е енергийната й сигурност. Да се обявиш против такъв международен проект, подчертавам, не руски, е напълно абсурдно", допълнил
той.

От своя страна първият заместник-председател на комисията по международни отношения на Държавна Дума Леонид Калашников определи решението на България да спре работата по "Южен поток" като "истински енергиен шантаж по отношение на Русия".

"Това със сигурност е свързано с Украйна, с този натиск от страна на Европа, който се оказва върху Русия", заяви Калашников.

Според него Европа, от една страна, дава вид, че участва в решаването на конфликта, а от друга "заставя Русия да доставя газ само през Украйна".

По думите му "Русия е обграждана от всички страни" и при този натиск, на който е подложена, не й се предоставят обходни варианти. Той обаче смята, че Русия е "била готова за това".

"Завоят на изток е оправдан, това отдавна трябваше да бъде направено и активно да се развива сътрудничество с Китай и Югоизточна Азия", каза Калашников.