Американският финансист Джордж Сорос определи като недостатъчно намаляването с 20% на гръцкия дълг, информира Money.bg.

В Брюксел беше постигнато съгласие между лидерите на еврозоната относно преодоляване на дълговата криза. Според финансиста това решение ще издържи най-много три месеца.

Опростяването на гръцкия дълг от частните инвеститори ще ограничи държавния дълг на Гърция само с 20% (постигна се споразумение частните кредитори да опростят 50% от заемите) . Този процент е недостатъчен за прекратяване на финансовата изтощеност в страната. Според Сорос, намаляването ще предизвика още по-големи социални сътресения.

Джордж Сорос също така смята, че споразумението за дълговата криза ще доведе до неплатежоспособност гръцките банки. Осигурителните и застрахователни фондове в страната също ще бъдат тласнати към фалит.

Припомняме, на срещата между лидерите на страните-членки на ЕС беше взето решение за увеличаване мощта на Европейския спасителен фонд (EFSF) до 1 трлн. долара спрямо настоящия негов размер от 440 млрд. евро. Настоящата реална стойност на EFSF фонда е за около 290 млрд. евро с оглед, че част от капиталите вече се използват по спасителните програми за Гърция, Ирландия и Португалия. Така остават "свободни" около 290 млрд. евро, които ще трябва да бъдат увеличение с т.н. "ливъридж" механизми 4 до 5 пъти или към 1 трлн. евро.

Гърция пък може да получи до 100 милиарда евро финансова подкрепа от ЕС и МВФ в рамките на втория план за реконструкция на дълга. Освен това гръцкият дълг ще бъде опростен наполовина, а включването на частни инвеститори в спасителния процес ще бъде доброволно. Вторият план за спасяването на Гърция ще бъде съгласуван до края на годината.