Стара Загора се поклони на 3 март пред героите, отдали живота си за свободата на Отечеството. Хиляди старозагорци и гости на града се включиха в шествието „За свободата... Да развеем българското знаме" и извървяха пеш 3,5 км от центъра до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора".

Те съпроводиха 300-метровия български трикольор, носен от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада, предвождан от конницата на прабългарска школа „Багатур", Клуб „Традиция", кметът Живко Тодоров, представители на изпълнителната и местната власт, ученици, обществени и неправителствени организации.

Тук, на хълма, където през 1877 г. се е разгоряла битката за града и българското опълчение получава своето бойно кръщение, бе кулминацията на празничните прояви и общоградското честване „Пред падналите за България - поклон!".

Най-дългото знаме в България „прегърна" 50-метровия монумент на Самарското знаме и се извиси от вечната стража под него - шестимата български опълченци и руския офицер с щитове, символ на непреодолимата преграда и саможертвата.

След края на тържествата най-големият български трибагреник ще се развее в четирите края на Стара Загора.