Уволненият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви, че мотивите за оставката му не са лични, опровергавайки отново вицепремиера Цветанов.

Припомняме, вчера сутринта Цветанов коментира пред БиТиВи смяната на Трайков именно по този начин.

Бях шокиран от изказването, че Министерството на икономиката не си е свършило работата
Т. Трайков

В съботното предаване на БиТиВи „Тази сутрин" Трайков изтъкна, че не е посочил мотиви в оставката, която е подал в петък на обяд, защото му е била поискана. Според него премиерът Бойко Борисов трябва да назове какви са били мотивите за неговото сваляне от министерския пост.

Тези думи на Трайков потвърждават още веднъж странния факт, че в четвъртък вечерта Изпълнителната комисия на ГЕРБ е приела неподадена оставка.

Личните интереси са едно, но ако имаш кауза, която те прави политик, ако искаш да бъдеш български държавник, личното трябва да остане на заден план," категоричен е Трайков.

Той разказа, че по време на полета от Катар не е ставало дума за неговата оставка. Когато делегацията кацнала в София вицепремиерът Цветан Цветанов го уведомил, че има политическо решение тя да му бъде поискана.

Борисов казал в последствие в разговор с Трайчо Трайков, че нещата така му били представени, че отговорността за провала в Катар била изцяло на икономическия министър.

Бях шокиран от изказването, че Министерството на икономиката не си е свършило работата", изтъкна Трайков.

По думите му външният министър Николай Младенов отказал помощ от икономическото министерство за организацията на проваления бизнес форум в Катар.

Припомняме, именно гафът с бизнес форумът бе представен като формалния повод за освобождаването на министъра.

Във вчерашно свое изказване Младенов пък индиректно "натопи" колегата си Трайков за конфуза в Катар.

Трайков в същото време похвали заместника си. Според него Делян Добрев ще бъде добър икономически министър.
Бившият вече министър призна, че е научил за назначението му от медиите и го насърчил да приеме предложението.

Междувременно пред Дарик радио вътрешният министър Цветан Цветанов още веднъж заяви, че Трайков сам си бил подал оставката пред премиера Бойко Борисов в деня, в който се прибрали от Катар.

„Просто трябваше да взема на хартиен носител оставката, която трябваше да бъде написана от него.
На хартиен носител не ми я даде в четвъртък вечер, а само имаше устната договорка, че си е дал оставката и ще я подаде сутринта, тоест във вчерашния ден (петък, б.р.).
Пред премиера каза, че си подава оставката във връзка с лични мотиви", заявява вицепремиерът.