Вбесен председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се скара на евродепутати, които му направиха забележка, че си гледа мобилния телефон по време на дебат за Гърция в Европейския парламент, заявявайки, че сега си пише с гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитиран от „Франс прес".

Юнкер си разменя съобщения с Ципрас няколко часа преди извънредните срещи на еврогрупата и на лидерите на страните от еврозоната, които трябва да решат съдбата на Гърция във валутния съюз.

"Спрете това бърборене, че постоянно си гледам в телефона. В момента си пиша, както те казват на Franglais (френски език с голям примес от английски думи - б.р.), с гръцкия премиер", заяви Юнкер на френски език пред Европейския парламент в Страсбург.

"Не знам дали вие ще имате шанса да правите това, но аз трябва да го свърша днес. Работя, така че спрете тези глупави шеги, за които просто няма причина", добави шефът на ЕК.

Бившият премиер на Люксембург получи забележки от някои евродепутати, включително и от членове на евроскептичната британска Партия на независимостта за начина, по който се е справил с гръцката дългова криза.

Юнкер беше един от най-близките с премиера Ципрас, но след серия от неуспешни срещи между кредиторите и Атина миналата седмица председателят на ЕК заяви, че е предаден от гръцкия министър-председател със свикването на референдума.