В Египет може да бъде въведен строг дрес-код за жените, което значи, че чуждестранните гости ще трябва да забравят за шорти, панталони, блузи с къси ръкави или без ръкави, пишат чужди медии.

Инициативата да се регламентира външният вид на посещаващите страната е своеобразен отговор на действията на френските власти, които наложиха забрана за носене на хиджаб.

Експертите от туристическия бранш определиха идеята като налудничава, защото тя ще отблъсне голяма част от почиващите, което значи, че без работа ще останат между 60 и 80 % от населението на Шарм ал-Шейх и Хургада. Вероятността тя да бъде реализирана е много малка, защото ще бъде голям удар срещу туристическия отрасъл.

Руско издание коментира, че подобни въведения могат да изплашат руските туристи много повече от акулите людоеди.

Настроенията за регламентиране на облеклото на туристите, посещаващи Египет, беше лансирана миналата година след действията на Франция, но оттогава насам броят на поддържащите това предложение се увеличава сред ортодоксалните ислямисти. Със свалянето на президента Хосни Мубарак шансовете за нейната реализация също нараснаха.

За въвеждането на дрес код за женското облекло настояват жителите на известния курортен център Хургада. Исканията към туристките са да не носят шорти и панталони, полите и роклите да не са по-къси от коленете, а ръцете да са изцяло покрити.

Тъй като икономиката на страната отдавна е ориентирана към добивната и преработващата промишленост, ако на власт дойдат ислямисти след парламентарните избори през септември те могат да пожертват туристическата индустрия, налагайки подобно ограничение.