Ръководството на „Булгартабак холдинг" предлага да се концентрира производството на цигари в две фабрики - в София и Благоевград.
На другите две фабрики - в Пловдив и Стара Загора, да бъдат прекратени договорите за производство на цигари с марките на „Булгартабак".

Ще им бъде оставен обаче лицензът за производство на тютюневи изделия.

Работниците в двете дружества, които ще прекратят производството на цигари ще получат обезщетения в размер на една брутна работна заплата за вяска една изработена година, но не повече от 20.

Средната заплата в фабриката в Пловдив е 900 лева, а в Старозагорската - 700 лева.
Общо в двете дружества работят 585 души и те ще получат общо около 10.5 милиона лева обезщетения.

Председателят на управителния съвет на холдинга Корнелия Нинова обяви предложенията и поясни, че са проведени редица консултации и обсъждания след заседанието на политическия съвет на коалицията в Хисаря миналия уикенд, където бе заявена политическа подкрепа за приватизацията на холдинга.

Ръководството на „Булгартабак" е обсъдило и представената декларация от синдикатите във фабриките в Пловдив Стара Загора, в която те настояват за оставката на Управителния и Надзорния съвет на холдинга, незабавна приватизация на предприятията с лиценз и марки, за преструктуриране на холдинга и продажба да участието на държавата в капитала отнемане на юридическата самостоятелност на акционерните дружества и образуване на печалба в холдинга със задача да поддържа еднакво дружествата.

Според ръководството на „Булгартабак" някои от исканията на синдикатите по същество представляват настоявания за национализация, което е непазарно и неприемливо.

Другото им искане предполага конкуренция на вътрешни пазар между 4-те фабрики, което е неразумно.

Искането за приватизация предполага технологично време, през което правителството и парламентът да променят или отменят сега действащата стратегия за приватизацията на холдинга, време за изготвяне на информационни меморандуми и т.н., което би отнело най-малко 8 месеца, коментира Корнелия Нинова.

Като най-ефективен вариант, холдингът вижда в концентрацията на производството.

Изпълнителният директор на „Булгартабак" Христо Лачев поясни, че този вариант предполага в България да остане производството на цигари като една ефективно развиваща се и стабилна индустрия.

Концентрацията е крайно наложителна", беше категоричен той.
Фабриките в Пловдив и Стара Загора предстои да бъдат продадени, да им останат лицензите, така че ще имат възможността да произвеждат, но не цигари на „Булгартабак", поясни още Лачев.

Той се ангажира, че прехвърлянето на производството на марките, произвеждани в Пловдив и Стара Загора няма да засегне потребителите, тъй като от тези марки има налични количества, а в срок до 4-5 седмици те ще могат да се произвеждат в другите две фабрики - София и Благоевград.

Сегашната стратегия за Булгартабак" позволява на ръководството на холдинга да стартира процедури за продажбата на двете фабрики.