Говорителят на Пентагона Джон Кърби отказа коментар за появилата се информация за американски разузнавателни полети над Сирия, предадоха ветовните информационни агенции.

Той допълва, че не може да коментира разузнавателни операции.

По-рано бе съобщено, че президентът на САЩ Барак Обама е разрешил провеждане на разузнавателни полети над Сирия като предварителна мярка преди евентуално провеждане на въздушни удари, но има въпросителни как Белият дом ще бомбардира сунитските екстремисти без помощта на сирийските правителствени сили, пише „Ню Йорк Таймс".

Източници от Пентагона обявиха, че изпращат безпилотни самолети и изтребители за разузнавателни полети над Сирия, използвайки в комбинация шпионски самолети U-2 и дронове.

Представител от администрацията на президента каза, че Обама е одобрил полетите през уикенда.

Американското издание отбелязва, че това е значителна стъпка към директна военна намеса на САЩ в Сирия.

Американски източници от администрацията на САЩ поясниха, че Вашингтон не планира да уведомява правителството на Башар Асад за полетите.

Пентагонът в същото време подготвя планове за въздушни удари по позициите на джихадистите от „Ислямска държава" в Сирия. САЩ могат да използват също бомбардировачи B-2 или крилати ракети „Томахоук" от американски кораби по стационарни цели.

Вчера Дамаск призова САЩ и Великобритания да координират действията си със Сирия или ще разглежда намесата на Лондон и Вашингтон като „акт на агресия" и нарушаване на суверенитета.

Не за първи път американски разузнавателни самолети на САЩ ще навлязат във въздушното пространство на Сирия без разрешение. През юли американците проведоха неуспешна специална операция по спасяване на американски заложници.