Изненадващо народните представители от ГЕРБ решиха, че са нужни промени в Закона за хазарта, които да наложат данък върху дейността на лотариите.
Не само, че подготвиха бързо законопроект, но герберите свикаха и извънредно заседание на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси, на която бяха приети предложените промени.

Те обаче вече са познати, тъй като са едно към едно с предложенията на депутата от „БСП Лява България" Георги Кадиев, които вчера бяха отхвърлени в пленарна зала.

Идеята е всички игри на държавната и националната лотария, лото и бинго, да бъдат облагани с данъци, а именно 15 на сто върху приходите на наземната лотария и 20 на сто от разликата между получените приходи и изплатените печалби при онлайн игрите.

Мотивът на социалиста, който вчера се опита да убеди колегите си да приемат текстовете, е, че с такъв данък в държавната хазна ще влязат допълнителни 5 млн. лева. Това очевидно не бе достатъчно силен аргумент, тъй като идеята на Кадиев не събра необходимата парламентарна подкрепа.

Часове по-късно председателската на бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла в деловодството на парламента подобен законопроект, който има същата цел и параметри. Стоянова получи подкрепата на бюджетната комисия, което обаче не е гаранция, че промените ще минат в пленарна зала, тъй като и законопроектът на социалиста бе харесан в комисия.

Против предложенията на ГЕРБ се обяви единствено депутатът от „Атака" Николай Александров, който попита защо днес се внася законопроект, който вчера е бил отхвърлен. БСП и Валери Симеонов от Патриотичния фронт се въздържаха при гласуването.