Министерският съвет е решил да открие процедура за избор на концесионер на морските плажове „Корал" и „Делфин", стана ясно от изявлението на регионалния министър Лиляна Павлова.

Тя уточни, че процедурата за тези два плажа ще бъде различна и уникална за страната, тъй като ще има специални изисквания, за да може плажовете да са в категорията „еко".

За пример Павлова представи изискването за намален размер на преместваемите обекти, които да бъдат поставени на тези плажове, като техният брой може да бъде само до 1% от плажната площ. Целта е да има много повече свободни пространства. Съответно свободната площ трябва да е много повече от заетата с чадъри и шезлонги, уточни регионалният министър.

Друго изискване, което е поставено, е всички тези чадъри и шезлонги да бъдат направени от леки конструкции, изработени от природни материали - най-често дърво като природен материал.

Третото интересно и различно изискване е за атракционите на плажа и водните атракциони, които пък ще трябва да отговарят на изискването да са екологични - например да са безмоторни, защото не трябва да се допуска замърсяването на водата.

Цената на концесиите също ще бъде по-различна, а именно занижена, защото концесионерите ще може да разполагат своите търговски обекти на много по-малко площи. Разбира се, концесионерът е този, който ще определи и предложи минималната цена за единия плаж, а именно за къмпинг „Делфин" цената започва от 4 300 лева. Съответно за „Корал" - 58 000 лева е минимална цена, разкри Павлова.

Процедурата по отдаване на концесия е половин година, макар и да е съкратена, затова регионалното ведомство иска да сключи договори за наем на двата плажа, докато процедурата бъде завършена.
Целта е, тъй като концесионер ще бъде избран най-рано след 6 месеца, този летен сезон да не оставяме плажовете без стопанисване, без медицински екипи и затова търсим и наемател, аргументира се Павлова.