Като ловец през годините президентът Георги Първанов отстрелял само един глиган. Днес парламентарната  комисия „Антимафия" се запозна с отговора на държавния глава по сигнала на еколога Стефан Аврамов срещу президента и ловните му трофеи.

Председателят на комисията Валентин Николов обясни, че депутатите са установили, че не е в техните прерогативи да работят по случая, тъй като не ставало дума за корупционна практика, информира БНР.

Искаме да обърнем внимание на факта, че президентът не би могъл да изпадне в конфликт на интереси във връзка с участие в лов, тъй като няма управленски правомощия по отношение на ловните стопанства, нито притежава разпоредителни правомощия с публични средства. Няма хипотеза, при която държавният глава да е страна в определени правоотношения, във връзка с което да се поставя в конфликт на интереси, участвайки в законен лов", се посочва в отговора на президентската институция до депутатите в комисията.

Държавният глава е категоричен, че публикациите срещу него са част от политическа кампания за дискредитирането му, с която се разпространявали от „откровени и дори абсурдни лъжи до груби спекулации", касаещи имотното състояние, документите за което са публично достояние, и личния живот на президента и семейството му.

В писмото се посочва още, че парламентарната комисия не трябва „да се превръща в средство за разчистване на политически сметки и за генериране на изкуствен конфликт между институциите". Уточнява се, държавният глава плащал от собствения си джоб за хобито си.

Държавният глава отрича да притежава пушка за 50 000 лева и уточнява, че притежаваната от него пушка е 10 пъти по-евтина.

Георги Първанов отрича да притежава трофей от архар, не е бил на лов за елени в Тервел, не е убил над 20 глигана в резервата „Белене" и не е ловувал край Попово.

Според брой от 10 юли 2006 г. на в. „Местен вестник" от Попово президентът Георги Първанов е бил гост на кмета на града Людмил Веселинов. Снимка от първа страница показва двамата политици как стоят край убития глиган.

Според вестника глиганът е донесъл на Първанов 117,6 точки като съвсем малко не му достигат до трофейните 119 точки.

В писмо до news.bg се посочва, че по сигнал на граждани от гр. Попово, Районна прокуратура - Попово през есента на 2010 г. e извършила проверка.

Бяха установени документи, че Първанов действително е ловувал глигани извън ловния сезон в околностите на Попово, но имал разрешително за подборен отстрел и заради това престъпление нямало.