Официалната българска делегация, водена от председателя на парламента Георги Пирински, бе приета във Ватикана от папа Бенедикт XVI.

В изказването си папата акцентира върху християнските корени на България, които страната ни трябва да отстоява в Европа.

Папа Бенедикт XVI изрази своето уважение и близост с българския народ.
Според него с присъствието на официалната делегация в Рим и Ватикана, България засвидетелства, че държи на християнските си корени.

По думите му с този жест страната ни потвърждава европейските си традиции, дълбоко свързани с християнските ценности.

Според него те засилват българската култура и национална идентичност, както духовното наследство на славянските братя е допринесло България с пълно право да се впише в културните традиции на Европа.

След тъжните и трудни години на комунистическо управление днес България върви по пътя на пълната интеграция на другите европейски нации, каза още Светият Отец, цитиран от БНР.

Бенедикт XVI изрази пожелание България да защитава християнските ценности не само в страната, но и в рамките на ЕС, в който вече е пълноправен член.

Той потвърди, че е съпричастен с тревогите на българския народ и се моли за него.

Темата за българските медицински сестри в Либия беше засегната по време на разговорите на Георги Пирински с държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне.