В момента, в който по националната телевизия премиерът Борисов подложи на критики Трайчо Трайков, в студиото на БиТиВи вътрешният министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветанов се размина с казаното от премиера по отношение на бившия вече икономическия министър, заявявайки, че оставката му е по лични причини, като от думите на двамата не става ясно именно защо си тръгва министърът на икономиката.

Трайчо Трайков си тръгва по лични причини, заяви МВР шефът.

Неяснотата и съмненията около уволнението на министър Трайков се засилват и факта, че мнозина смятат Трайков за един от най-кадърните министри в кабинета, с ярко изразена позиция и отстояването й пред премиера. Припомнят се и неговата твърда позиция спрямо енергийните гиганти Лукойл, Газпром и по повод строежа на АЕЦ „Белене".

На въпрос дали министърът е бил помолен от премиера да напусне поста, Цветанов отговори, че процесът е взаимен. Приемете, че това е взаимен процес, защото единият подава, а другият приема, обясни вицепремиерът.

По думите му всеки един министър е с потенциален жълт картон от премиера. Когато има напрежение в дадена секторна политика, то отива към премиера, каза Цветанов. По думите му във всяка демократична държава винаги има подобни кадрови промени.

Според него проваленият бизнес-форум в Катар не е причината за смяна на Трайков. Цветанов все пак визира като проблем в сектора интерконекторните връзки с Турция и Гърция, по които нямало развитие от две години и половина.

Вицепремиерът обаче отклони въпросите за конкретната  причина за оставката на Трайков. Работим в изключително голям стрес, всеки един министър и затова премиерът казва, че оборотите на това правителство са големи, обясни той.

Вътрешният министър каза още, че оставката на здравния министър отлежава на бюрото на Бойко Борисов от 13 март, а икономическият е депозирал своята веднага след връщането на българската делегация от Катар в на 15 март.

Двете оставки - на здравния и на икономическия министър, бяха поставени на обсъждане на извънредното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от премиера.

Говорихме за проблемите около секторите и кой ще поеме постовете, отбеляза Цветанов. Имаше дискусия, когато се събираме има дебат и дискусия, не казва премиерът: Ето две оставки, посочи Цветанов.

По думите му в кабинета е имало много случаи, в които министрите са на различно мнение, но винаги е имало диалог и премиерът се вслушвал в мненията на останалите.