Финансовите министри от еврогрупата заявиха, че очакват спешни промени от Гърция.
Заседанието беше прекъснато за кратко, очаква се то да продължи до ранните сутрешни часове.

Според  финансовия министър на Финландия Александър Стуб на заседанието е имало напредък и основа за споразумение, което да се обсъжда от лидерите на страните от еврозоната.

Същевременно председателят на Евгрогрупата Йерун Дейселблум заяви, че има напредък, но все още има нерешени въпроси. "Изминахме дълъг път, но няколко големи проблема остават отворени", каза той.

Предстоящото споразумение се основава на някои спешни промени. До 15 юли Гърция ще трябва да приеме някои закони, за които настояват от Европа.

Второто условие са реформи в данъчната система, пенсионната система и програмата за приватизации.

Третото изискване за евентуална помощ от Европейския механизъм за стабилност (ESM) е пакетът реформи да трябва да бъде одобрен и от гръцкото правителство, и от гръцкия парламент.

След срещата стана ясно, че еврогрупата на финансовите министри е препоръчала на предстоящата срещата на върха да бъде предоставена помощ за Гърция в размер от 82 до 86 млрд. Евро, съобщи ТАСС, позовавайки се на АФП.

Ако споразумението с гърците по програмата за помощ не бъде одобрено, еврогрупата смята за по-целесъобразно страната да бъде отстранена временно от еврозоната, съобщи ТАСС, макар че по-рано стана ясно, че тази мярка е отстранена от варианта за преговори.

Еврогрупата се съгласи да поддържа Атина на 90%. "Сега решението трябва да бъде прието от лидерите на общността", заяви председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Припомняме хронологията на днешната среща:

"Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато днес". Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас при пристигането си на срещата еврогрупата в Брюксел.

"Готов съм за още един компромис. Ще можем да постигнем споразумение днес, ако всички поискат това", заяви Ципрас.

Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена, посочи Ципрас, като изтъкна, че е готов за "искрен компромис".

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас отново разговаря по телефона с американския министър на финансите Джак Лу. Пред него Ципрас е заявил, че евентуално споразумение трябва да "уважава" гърците, съобщи БТА.

Към момента няма информация за отговора на американския министър. През последните седмици Джак Лу неколкократно се намеси в опит да окаже натиск върху европейските лидери да облекчат дълга на Гърция и да й помогнат да избегне излизане от еврозоната.

Допускането на икономически крах на Гърция би било "геополитическа грешка", предупреди Лу миналата седмица.

Малко преди това стана ясно, че финансовите министрите на държавите от еврозоната подготвят списък с допълнителни условия към Гърция. Те трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс, предаде БТА.

Списъкът включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации.

Друга германска идея - за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, наред с преструктуриране на нейния дълг, вече не фигурира в работната версия, обсъждана от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед.

По-рано стана ясно, че ЕС отлага срещата на върха докато обмисля решение за Гърция. Още...

Работата по проекта продължава. Списъкът трябва да бъде одобрен от държавните и правителствените ръководители на 19-те страни от еврозоната на среща в Брюксел в неделя.

"Днес ще имаме тежки разговори и не на всяка цена ще трябва да бъде постигнато споразумение за Гърция", заяви Ангела Меркел при пристигането й на срещата на високо равнище на еврозоната в Брюксел, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Меркел добави, че доверието е загубено. "Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите", посочи тя.

"Страните от еврозоната засега не са изразили единна позиция в полза на началото на нови преговори за отпускането на поредна помощ за Гърция", допълни Меркел, цитирана от ТАСС.

сичко изглежда така сякаш засега няма да получим документ, приет единодушно от Еврогрупата, който да бъде призив за начало на преговорите (за нова програма за помощ)" , заяви тя.

Френският президент Франсоа Оланд счита, че Атина трябва да докаже на кредиторите си, че е готова да реализира плана на реформите. "Гърция трябва да демонстрира, че иска да проведе реформи", заяви в неделя на той, цитиран от Интерфакс.

"Ако Гърция повече не желае да бъде в еврозоната, Европа няма да напредва, аз не желая това", заяви той.

В подкрепа на германския канцлер и премиера на Малта Джоузеф Мускат заяви, че "Гърция трябва да остане в еврозоната, но не на всяка цена". Това, което бе достатъчно преди десет дни, не е достатъчно днес, защото ситуацията в Гърция бързо се влошава", каза той, цитиран от БТА.

"Няма единство в съвета. На срещата ще обсъдим всички варианти за развитие на събитията на базата на анализ на ситуацията, изготвен от съответните институти", допълни министър-председателя на островната държава.

Според него е добър знак самата среща на високо равнище. "Първоначално срещата трябваше да се състои само в случай на излизане на Гърция от еврозоната, но днес се събираме и всички варианти са на масата", каза малтийският премиер.

Холандския му колега Марк Рюте заяви при пристигането си, че въпросът дали гърците ще получат помощ още не е решен.

"Още сме в самото начало на процеса, на сегашния етап се решава въпросът готова ли е Европа изобщо да започва преговори за нова програма за финансова помощ за Атина", допълни Рюте.