Стирен продължава да замърсява въздуха над Бургас. За това алармира градският обществен посредник Таньо Атанасов, цитиран от БНР. Почти всеки месец допустимите норми се превишавали.

От екоинспекцията в морския град не могат да установят източника на замърсяването.

Среднодневните норми миналата година са превишени 48 пъти.

Атанасов коментира, че са констатирани 13 дни с превишение на средночасовите норми, които доказват високо съдържание на въпросния вреден ароматен въглеводород.

Общественият посредник е притеснен, защото по негови спомени институциите не са реагирали какви са причините и кой е причинителят.

През тази година замърсяването продължава. През всички месеци във въздуха има повишение на стирен, добавя още Таньо Атанасов.

От бургаската екоинспекция също отчитат такива, като само за ноември миналата година те са 25. Експертът Марияна Николова отбелязва, че причинителят на замърсяването на може да бъде открит. Тя обяснява, че това може да са нефтохимическата промишленост, производството на пластмаси, смоли, но конкретен източник инспекцията не е открила.

Освен това Николова добавя, че данните от екоинспекцията не показват промишлен източник на замърсяване.

Тя смята, че възможна причина може да бъде и полагане на изолации и асфалтиране, въпреки че най-сериозните превишения са през зимата.