Властите в Китай изразиха увереност в успешното бъдеще на Северна Корея под ръководството на сина на починалия в събота Ким Чен Ир - Ким Чен-ун.

„Ние вярваме, че народът на Северна Корея ще се обедини под ръководството на Ким Чен -ун и ще превърнат скръбта в сила, ще продължат изграждането на силна социалистическа държава и поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров.", съобщава Риа Новости, позовавайки се на китайските власти.

В изявлението на китайските власти се изразя „дълбоки съболезнования" във връзка с кончината на Ким Чен Ир.

Ким Чен Ун е най-малкият син на Ким Чен Ир от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Брат е на Ким Чен Чул  и полубрат на най-големия син на Ким Чен Ир, Ким Чен Нам, роден от киноактрисата Сон Хе Рим. Също така и поради известна доза спекулация неговото съществуване е пазено в тайна.

Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувани под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен Ун е роден в периода 1983 - 1985 година, според други източници - през 1982 или 1983 година.

В мемоарите си Кенджи Фуджимото прави предположението, че Чен Ун е вероятен наследник след оттеглянето от поста на Ким Чен Ир, който често се оплаквал от прекалената изнеженост на Чен Чул. Първородният син Чен Нам губи благоволението на баща си след международен скандал през 2001 г., когато бива заловен с фалшив доминикански паспорт при опит да влезе в Япония. Към онзи момент съществуването на Чен Ун е неизвестно.

На 8 януари 2009 година Ким Чен Ир издава директива за назначаването на сина си Ким Чен Ун за лидер на Корейската работническа партия /КРП/.Също така Ким Чен Ир определя Ким Чен Ун за свой наследник.