Русия може да защити националните си интереси в Арктика с военни средства, ако е необходимо. Това заяви военният министър на страната Сергей Шойгу на среща на ведомството, съобщава RT.

Той подчерта, че има нарастващ интерес към ресурсите в региона от държави, които нямат пряк достъп до Арктика.

Постоянното военно присъствие в Арктика и евентуалната защита на държавните интереси чрез военни средства са интегрална част от общата политика за гарантиране на националната сигурност, изтъкна той.

Не е тайна, че Арктика се превръща в един от световните центрове по производство на въглеводороди и е важна връзка за транспортните комуникации. Някои развити държави, които нямат пряк достъп до региона, упорито се стремят към Арктика, предприемайки определени политически и военни стъпки в тази посока, предупреди Шойгу.

Той също така подчерта, че държавите около Арктика се опитват да разширят присъствието си.

За да бъде Русия подготвена при евентуална атака, чисто нови руски подводници участват в учения в региона от началото на годината. Москва възнамерява да разположи модерна военна инфраструктура в района на Северния полюс.

В края на миналата година Русия прие нова версия на военната си доктрина до 2020 година. Тя включва защита на националните интереси в Арктика.

Основно Русия, САЩ, Дания, Гренландия, Норвегия и Канада имат претенции към региона.