Гръцкият парламент одобри през тази нощ предложението на премиера Алексис Ципрас за провеждане на референдум за  предложението на международните кредитори по условията за продължаване на финансовата помощ за Атина, предадоха информационните агенции.

Депутатите приеха допитването да се състои на 5 юли, както предлага кабинетът.

Най-голямата опозиционна група в гръцкия парламент - тази на дясноцентристката „Нова демокрация", напусна заседанието, на което се обсъждаше референдумът.

Агенция „Асошиейтед прес" съобщи, че лидерът на „Нова демокрация" Андонис Самарас е напуснал залата след конфликт с депутат от управляващата „Сириза".

Вчера гръцките депутати се събраха на извънредно заседание за ратифициране на предложението на  кабинета за провеждане на референдум, на който избирателите да отговорят дали приемат или не предложението на  кредиторите за продължаване на финансовата програма в подкрепа на гръцката икономика и провеждането не необходимите реформи. Премиерът  Ципрас призова гърците да гласуват с „не".

Лидерът на „Нова демокрация" обаче предупреди, че при референдума на 5 юли ще се определи бъдещето на Гърция в еврозоната.

„При референдума ще се решава не въпросът за споразумение (с кредиторите - б.р.), а това дали страната ни ще остане в еврозоната." - коментира Андонис Самарас, цитиран от агенция „Ройтерс".

На вчерашното заседание на еврогрупата преговорите между Брюксел и Атина бяха прекъснати.  Гърция е застрашена от дефолт на 30 юни, когато приключва програмата за финансова помощ на ЕС.