Дванадесетте най-значими организирани престъпни дейности генерират близо 3,5
милиарда лева годишен оборот, което представлява 4,7% от БВП на страната.

Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за оценка на заплахите от тежката и организираната престъпност в периода 2010-2011 г., представен в Народното събрание.

Това показва, че понастоящем организираната престъпност генерира значително по-малко обороти в сравнение с периода преди влизането ни в Европейския съюз. Същевременно подобен размер на нелегалната икономика представлява все още сериозна заплаха за развитието на страната.

Освен това според доклада на ЦИД свързаността на престъпността на белите якички и организираната престъпност е основна заплаха. Особено рискова форма на тази свързаност е олигархията. Анализът на престъпността показва, че криминалните пазари се адаптират по различен начин към кризата.

Изнесли сме проституцията извън България, отбили сме и наркотрафика

Още...

В най-големия нелегален пазар - този на сексуалните услуги, има индикации за свиване на потреблението, особено извън страната, поради икономическите сътресения в Южна Европа. Въпреки това тази престъпност носи най-голям приход за българските криминални мрежи, възлизащ на близо 1,26 милиарда лева годишно.

Контрабандата и разпространението на дрога остава сериозна заплаха, но трафикът на хероин отбелязва спад. Една от причините е, че трафикантите все повече предпочитат алтернативни трасета на старото Балканско трасе. Освен това през 2010 г. реколтата на опиумен мак отбеляза значителен спад. Търсенето на марихуана, синтетична дрога и кокаин бележи ръст. Големината на вътрешния пазар на наркотици през 2011 може да
се оцени средно на около 350 милиона лева.

МВР трупа сили за отпор на бъдещи киберзаплахи
Още...

ДДС измамите, свързани с организираната престъпност, се оценяват през 2010 г. на около 700 милиона лева. Пазарът на нелегални цигари се превърна в най-бързо растящият пазар за организираната престъпност в периода на кризата. В рамките на 2 години той се е утроил, за да стигне през 2010 приблизително 500 милиона лева или 30-40% от общия обем на пазара на тютюневи изделия в натура. Над 15 000 са участниците в криминалните мрежи за разпространение на нелегални цигари. Пазарът на нелегални горива, който е под контрола на организираната престъпност е сравним като размер с този на нелегалните тютюневи продукти.

Близо 95% от нелегалния пазар на горива е от дизелово гориво. Въпросът за противодействие на организираната престъпност в България е особено важен и заема особено място в политиката на страната ни в последните години. Това заяви в началото на дискусията председателят на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов. Анализът на генезиса на същността и на основните характеристики на това явление показва, че далече не е достатъчно само да се декларира готовност за борба или да се предприемат действия с краткосрочен ефект, посочи той.

Изучаването на опита на водещи в това отношение европейски партньори, пък и анализа на собствения ни опит, показва, че стратегията за противодействие трябва да се
основава на задълбочено познаване на противника и неговите силни и слаби страни, изтъкна Анастас Анастасов.