Петко Сертов е шефът на новата Държавна агенция за "Национална сигурност".

Това обявиха на брифинг в Министерски съвет премиерът Станишев и вътрешният министър Румен Петков.

Припомняме, шефът на българското ФБР е с 5-годишен мандат и се назначава с президентски указ.

Кандидатурата му за председател на агенцията беше утвърдена днес от правителството, съобщи премиера Сергей Станишев след заседанието на Министерския съвет.

Станишев припомни мотивите за създаването на агенцията и основните цели - за по-ефективна борба срещу корупцията особено по високите етажи и срещу организираната престъпност.

От ключово значение за успеха на агенцията ще е доброто взаимодействие в МВР, изтъкна Станишев и заяви, че ще разчита на това министърът на МВР и ръководителят на агенцията да постигнат за много кратко време много добра оперативна съвместимост и взаимодействие, защото мат общи цели, общи приоритети, които са държавни и национални.

Станишев представи председателят на агенцията Петко Сертов и съобщи, че указът за назначаването му вече е подписан от президента и утре ще излезе в Държавен вестник.
(Междувременно от прессекретариата на държавния глава разпространиха информацията за подписания указ, бел.ред.)

По повод журналистически въпрос за принадлежност към Държавна сигурност, Сертов каза, че е бил кадрови офицер във Второ главно управление в периода от 1985 г. до разпадането на Държавна сигурност, а след това е работил в Централната служба за борба с организираната престъпност.
„До момента не съм имал абсолютно никакви проблеми с наши партньори, напротив - бил съм подкрепян", посочи Сертов.

Вътрешният министър Румен Петков изтъкна, че при избора на председател на агенцията е избран не тясноведомствения подход, а погледът през призмата на държавния интерес и очевидните потребности на българското общество. Румен Петков подчерта професионалните качества на Сертов, неговата почтеност и заяви, че изборът му е най-удачен.

Самият Сертов каза, че осъзнава отговорността, която поема и че предстои много тежка, огромна работа.

Той посочи две основни насоки, по които веднага започва работа - бързото структуриране на агенцията и изграждане на ясен механизъм за координация с МВР.

Още в първите дни на новата година Сертов каза, че възнамерява да предложи за заместник-директори на агенцията Главен комисар Иван Драшков, който е досегашен директор на Национална Служба „Сигурност" и бригаден генерал Николай Николов, досегашен началник на Служба „Сигурност, военна полиция и военно котраразузнаване" при министерството на отбраната.
Припомняме, тези две агенции се вливат в новата мегаагенция.

Сертов съобщи още, че са се договорили с министър Петков още на 2 януари да започнат работа по механизма за координация между агенцията и МВР.

Сертов съобщи още, че директорът на АФР ще стане директор на дирекция „Финансово разузнаване" в Държавната агенция „Национална сигурност".

Вътрешният министър Румен Петков информира от своя страна, че ще предложи веднага след Нова година за титуляри - за главен секретар на МВР генерал Валентин Петров и за генерален директор на полицията генерал Веселин Петров.
Припомняме, Валентин Петров в момента е шеф на ГД „Полиция", а след оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев пое временно и неговия пост.

Петков съобщи още, че на съвещанието на 2 януари освен  режима за комуникация ще бъдат обсъдени и необходимите промени в Закона за МВР.

По думите на премиера Агенцията за национална сигурност не бива и не може да е с политически функции.
Това е държавна агенция и трябва да се основава на професионалния принцип, категорично зави той и каза, че предложенията на Сертов според него заслужават подкрепата на Министерския съвет.

Премиерът съобщи, че вече е готов проектът за нова стратегия за националната сигурност и че предстои неговото обсъждане.
Всички дейности на всички министерства трябва да бъдат подчинени на актуализирана стратегия и да отговарят на новите предизвикателства пред националната сигурност, коментира той.

По въпроса кой ще заеме овакантения пост на Сертов като Секретар на съвета по сигурност, премиерът каза, че това ще бъде решено в началото на 2008 г.