По последна информация Георгиев е застрелян с два куршума в главата

Енергиен бос бе застрелян в столичния квартал "Люлин".

Убитият е 41-годишният бизнесмен Борислав Георгиев, директор на фирмата "Атоменергоремонт" - един от лидерите на енергийния бизнес в България.

Фирмата е част от "Българска енергийна компания", собственост на Христо Ковачки.

Тялото е намерено на площадка на партера в блока - между вратата на асансьора и тази на мазето. Мъжът не е криминално проявен.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията в 18,30 часа.
Тялото на жертвата е намерено от съседи от блок 102, вх. Б, в кв. "Люлин" 10.

Мъжът се е прибирал, паркирал е колата си пред блока и най-вероятно убиецът го е причакал във входа.

Убийците са избягали, а по-късно е бил открит и горящ автомобил в квартала.

Престаташето на Христо Ковачки потвърди, че убитият е изпълнителен директор на "Атоменергоремонт". Той бил получил сигнал за обир в апартамента му, след което е пресрещнат и убит.

От офиса на Ковачки разказаха още, че Георгиев не е бил с охрана и никога не е бил заплашван. Също така позицията му не предполага убийството да има връзка с работата в "Атоменергоремонт".
Дружеството, което е управлявал убитият, изпълнява ремонтни поръчки в АЕЦ "Козлодуй".

- - -

Справка в информационната система "Апис" показва, че мъж с това име, на тази вързаст и от този сектор е прокурист на "Атоменергоремонт", собственост на Българска енергийна компания (70%) и на държавата (30%).

В регистрите "Българска енергийна компания" се води на името на Радостина Димова, която участва в "Общинска банка", голф-проекта на Христо Ковачки в село Баня, Карловско и на практика във всички, свързани с Ковачки бизнеси.

- - - -

Скандалът с приватизацията на "Атоменергоремонт" набра скорост преди години., след като австрийско издание разгласи, че фирми на Косьо Самоковеца и Васил Божков ще купуват дружеството, което ремонтира АЕЦ "Козлодуй".

В губещата "Интератоменерго" 11% са собственост на австрийската "Енконет консултинг", а 84% държи "Българска енергетична компания", 5% са собственост на руска фирма.

Собственик в българската фирма е Богдан Угърчински, съдружник в няколко компании с хора от "Мултигруп". Останалите кандидати са "Болкън Енерджи фонд", чиито акционери са СИБанк и свързани с нея фирми, и "Кобела", сред чиито акционери е компания, 50% от която допреди година са били на Васил Божков.