Един от основните кандидати на Републиканската партия за президент на САЩ Джеб Буш заяви, че САЩ трябва да изпратят допълнително военнослужещи в Ирак за борба с ислямистите от „Ислямска държава", съобщава АП.

Но той не каза колко войници трябва да бъдат изпратени. В момента в Ирак има около 3 500 инструктори от американската армия.

В първата си голяма реч за външната политика като част от предизборната кампания Буш остро разкритикува бившия държавен секретар Хилари Клинтън и президента Барак Обама, че са позволили терористичната организация да сложи ръка върху Близкия изток.

Според него, за да се победи „Ислямска държава", трябва да се отстрани сирийският президент Башар Асад. Той поясни, че ще се опита да обедини умерените сирийски бунтовници, които ще бъдат подкрепяни от американски военнослужещи като „една сила" в борбата срещу „Ислямска държава". Джеб Буш подкрепя създаване на зона забранена за полети в Сирия.

В своята реч в Ronald Reagan Presidential Library Буш свърза надигането на „Ислямска държава" с изтеглянето на американските сили от Ирак през 2011 година.

„Ислямска държава" се разрасна, след като САЩ се оттеглиха от Близкия изток и игнорираха заплахата. И къде беше държавният секретар Клинтън сред всичко това, попита той и отговори, че Клинтън е бездействала след трудно извоюваната от американците и съюзническите сили победа и въпреки че посети рекорден брой държави, тя е посетила Ирак само веднъж.