Действията на „Ислямска държава" и други групировки са основните заплахи за Сирия и съседните държави. Това заяви в интервю за турската медия Anadolu президентът на Русия Владимир Путин, съобщават руски медии.

Той подчерта, че от самото начало на сирийската криза Русия последователно прилага усилия за мирно политическо разрешаване на ситуацията на базата на Женевското комюнике от 30 юни 2012 година по пътя на вътрешния диалог без предварителни условия и диктат.

Путин смята, че Западът има вина за появата на терористичните групировки в Сирия и Ирак.

Основният риск от по-нататъшно влошаване на ситуацията в Сирия, Ирак и в съседните държави произтича от действията на така наречената „Ислямска държава" и други радикални групи, използвани някога от някои западни страни, които флиртуваха и ги насърчаваха, каза той.

Борбата с тероризма в Близкия изток е един от главните приоритети за международната общност, подчерта той.

Руският държавен глава говори и за наложените санкции от Запада.

Оказването на натиск върху Русия по пътя на санкциите е неприемливо и безперспективно, счита той.

Въведените от САЩ, ЕС, Япония, Австралия и редица други държави едностранни ограничителни мерки срещу нашата страна са нелегитимни", подчерта той и добави, че не само нанасят пряка икономическа вреда на Москва, но и са заплаха за международната стабилност.

Лидерът на руската държава призова за преодоляване на порочната логика на ограничения и заплахи и да се „превключи на търсенето на взаимно приемливи решения за разрешаване на натрупаните проблеми".

Путин счита за далновидна позицията на Турция да не въвежда санкции срещу Русия и позитивно се отнася към намеренията Анкара да увеличи търговския обмен с Русия, който през 2013 година е в размер на 32,7 милиарда долара.

Руският президент ще посети Анкара на 1 декември.