Унгария планира провеждане на преговори с Гърция, Македония и Сърбия за доставка на руски природен газа за Централна Европа през Турция. Това съобщи външният министър на Унгария Петър Сиярто, съобщава Ройтерс.

Русия обяви през декември 2014 година, че спира „Южен поток” и че ще построи газопровод до Турция, който евентуално ще бъде използван за доставки на газ за страните от Южна и Централна Европа. Към момента Унгария получава руски газ през Украйна.

Чакаме окончателните резултати от оценката на този проект, за да можем в най-скоро време да стартираме преговори за доставка на поне част от газа до Централна Европа, доставен в Турция, каза Сиярто на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.

Ще започнем преговори със Сърбия и Македония за новия маршрут за доставки. Надяваме се скоро да сторим това и с новото правителство на Гърция, добави унгарският министър.

По-рано премиерът на Унгария Виктор Орбан определи отсъствието на газопровод в направление юг-север в Европа като стратегическа грешка. Според него именно такава тръба трябва да бъде част от плана „Юнкер” за ускоряване на европейския икономически растеж.