Консумацията на генно модифицирани храни предизвиква алергични реакции при човека. Това каза Свилена Вълчева от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие по време на среща във Варна.

На събитието бе представен проект, наречен „Генно модифицирани организми - невидимата заплаха". Според Вълчева при животните модифицираните организми водят до безплодие и поява на тумори.

В Североизточна България са открити четири хранителни продукта с повишено съдържание на генномодифицирани организми. Това са два вида вафли, кренвирши и дълготрайни колбаси, съобщи Свилена Вълчева.

По време на срещата бе представена Петиция за забрана на генномодифицирана царевица на фирма „Монсанто" в България.
На срещата присъстваха земеделски производители, животновъди, представители на държавната и общинска администрация, контролни органи.