emaxpress архив news.bg
България не е искала заем от Русия за АЕЦ „Белене", коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков изявлението на финансовия министър на Русия Алексей Кудрин.

„Не сме искали такъв заем", бе категоричен Трайков.

Той отказа да назове кои са инвеститорите, проявили интерес към проекта, както по-рано обяви финансовият министър Симеон Дянков.

Трайков участва в проведената в парламента кръгла маса, посветена на енергетиката.

Начинът на реализация на проекта „Белене" до момента и очакванията за реализация с бюджетен ресурс, не дава гаранции за икономическата му целесъобразност и жизнеспособност, изтъкна икономическият министър.

След дискусията, продължила повече от два часа, той аргументира свое изказване, че ниските цени на тока не стимулират енергоспестяването.

„Средствата за енергоефективни мерки би трябвало да са по-достъпни", изтъкна Трайков.
По думите му ако се изчисли колко струва поставянето на изолация или дограма и това колко ток ще се спести се оказва, че идеята не е много привлекателна.

Това не значи, че непременно трябва да се вдигне цената на тока, коментира Трайчо Трайков. Цената на нощната енергия според него не е стимул гражданите да използват услугите на Топлофикация.

Относно заема, който БЕХ отпусна на "Топлофикация"-София министърът коментира, че дружеството си го дължи. Дори и да премине към общината „Топлофикация"-София ще си го плаща.

Каква е ролята на държавата в българската енергетика - този въпрос зададе Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овъргаз".

Като пример той посочи две държави - България по времето на Тодор Живков, когато енергетиката е изцяло на държавата и САЩ, където държавата не се меси.

Къде сме ние в тези две граници, попита още той.
„Ако няма държава в сектора, няма да има харчене на публични средства", категоричен бе Дончев.

Предсеателят на икономическата комисия в народното събрание Мартин Димитров се обяви за повече публичност в работата на държавния регулатор, с гласуванията на ценообразуването. Няма нищо за криене, категоричен бе Мартин Димитров.

Като започнем да си разбираме сметките, ще започнем да разбираме ценообразуването, подкрепи го и Левон Хампарцумян.