До края на май и през целия месец юни се очакват дъждове, като на места валежите ще бъдат поройни, заяви пред "По света и у нас" професор Марин Генев от Българската академия на науките. Ученият предупреди, че най-сериозните дъждове тепърва предстоят и държавните и общинските власти трябва да се готвят отсега.

Според професора до края на 2007 ще се прояви т.н. компенсационен ефект в природата. Това, което е отсъствало, ще бъде възстановено. В България имахме дълъг период с липса на валежи, така че трябва да очакваме те да се появят в останалата част от годината.

Според проф. Генев до края на май валежите у нас няма да са така интензивни. Но все пак трябва да се има предвид, че в страната ни има зони, където винаги вали повече и има опасност от порои. Това са Родопите, Рила, Витоша, Централна Стара планина, басейна на реките Янтра, Арда, Струма и Места.

Затова според специалистите трябва да се бърза не само с укрепването на реките, почистването на речните корита, но и с регулиране нивото на язовирите, така че да са готови да поемат завишения обем водна маса. С постоянните промени на времето у нас все по-често се говори, че умереният климат в страната се превръще в субтропичен.

Засега не можем да имаме такива твърдения, а може да говорим за проявления на климата в аспекта на субтропичен в отделни месеци или сезони. За да имаме такава категоричност ние трябва да имаме доста дълъг, бих казал векови период, що се отнася до климата, смята проф. Генев.

Учените са категорични, че честите промени на времето - от опустошителни наводнения до убийствена суша - се дължат преди всичко на глобалното замърсяване на околната среда. Това води до сериозни промени в климата.

През последните 20 години температурите непрекъснато се повишават, а площта на ледниците намалява. Покачването и затоплянето на океанските води променя чувствително процеса на образуване на облаците и води до сериозни наводнения.