Чужденец е бил намушкан с нож в Пловдив, съобщава „Марица". 61-годишният мъж е от еврейски произход и е представител на неправителствена организация. Той е съветвал държавния глава по еврейските въпроси.

От прессекретариата на държавния глава уточниха пред News.bg, че пострадалият няма нищо общо с президентската институция.

Инцидентът е станал в неделя призори, но не е огласен от полицията. Мъжът е намушкан на няколко места в ръката и е бил настанен в „Медлайн клиник", чийто собственик д-р Невен Енчев е почетен консул на Израел. Часове след разигралата се драма раненият бил посетен в болницата от посланика на Израел Шаул Камиса-Раз. Съветникът е престоял два дни в лечебното заведение и след това заминал за София.

Пострадалият е с двойно гражданство, има израелски и български паспорт. Той е бил в Пловдив в командировка заедно със секретарката си. Двамата отседнали в хотел „Лайпциг". Вечерта преди инцидента, той вечерял с колеги и се прибрал да почива, но няколко часа по-късно на тел. 112 е получен сигнал от секретарката му, на която той се обадил. Мъжът е открит от полицаите в района на ул. „Тракия", която се намира зад хотела. Той е отказал да дава обяснения и да пуска жалба.

Сред коментираните версии е, че става въпрос за романтична връзка и че президентският съветник е попаднал в любовен триъгълник.

Посолствата на САЩ и Израел са уведомени веднага за случая. Става ясно, че това е стандартна практика при произшествия с чужди граждани.