Служители на полицията и барети от СОБТ неутрализираха 5-членна въоръжена престъпна група за убийства и отвличания за откуп.
Операцията е реализирана под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според събраните до този момент данни групата е била създадена с цел убийства и отвличания за откуп, а неин ръководител е Йоско Йосифов - Йоско Костинбродския.
Припомняме, тя действа още от началото на 2003 г. до 2010 г., когато част от участниците били задържани по друго дело.

По първоначална информация в нея са участвали още трима души, двама от които през годините са били убити, а един е безследно изчезнал.

В хода на извършените процесуални действия, при задържането на М.А., е намерено огнестрелно оръжие със заглушител, което се проверява за използване при неразкрити до момента убийства.

Двама от задържаните членовете на престъпната структура са обвинени в организиране и участие в опит за убийство на знакова фигура, разследва се и тяхната съпричастност към редица други убийства, опити за убийства и отвличания с цел получаване на откуп.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на: Йоско, И.С. - Богьовеца , А.Й, М.А. и на В.С.

До 19 юни 2009 г. в групата е участвал Р.К. След тази дата той е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване. А.П. - Шаки пък е убит на 1 септември 2004 г., а Б.А.-Борчо - на 29 ноември 2003 г.

Припомняме, Шаки бе застрелян в букмейкърски пункт през 2004 година. В престрелката загина и полицай, който в същия момент бил влязъл, за да провери фиша си.

Полицията предполага, че убийците са избягали с Ауди, което е намерено в близост до мястото на инцидента. Колата била запалена, а в нея имало два пистолета и автомат.

Припомняме, че Асен Петров-Шаки и неговите приближени са заподозрени в убийството на Фатик, който бе прострелян на 19 август 2003г. в София.

Групата на Йоско е заподозряна за редица убийства още от началото на 2002 година.
Предполага се, че бандата е свързана и с отвличането на сина на Венцислав Стефанов и отвличането на бизнесмена Стефко Колев. Предполага се, че бандата е отговоран и за атентата срещу Киро Японеца, след който той оживя по чудо.

Убитият през зимата на 2003 г. Борис Арсов-Борчо, член на бандата на Шаки, беше един от основните заподозрени за отвличането на Колев, след като в дома му беше открит часовника на бизнесмена.