Селяните от Пловдивско са готови на бунт, ако не бъдат отменени акцизите за варене на домашна ракия. С новия налог за колическтва до 30 литра ще се плащат по 2.20 лева, а за всеки следващ литър - по 4.40, информира БНТ.

Обединени от общата неволя, села край Пловдив вече са подали документи за регистриране на сдружение, което да брани националната напитка. Името му е логично - "Радостта на народа".

Евроекстрата за акциз върху домашната ракия ще формира крайна цена около 8 лева за литър. Тези изчисления хвърлят хората в Пловдивско в безутешни и неподправени ридания: "България съществува от толкова години и винаги се е варяла ракия. Сега няма да варим? Брей, много умни!"

"Утре приятели ще ми дойдат. Със зелева чорба ли да ги посрещна!?", негодуват хората. "Утре ще ми турят данък като ида да легна и при жената! "

Хората неизбежно връщат историята назад към времето на Хан Крум - най-големия злодей в представите на пиячите. Докато си варят ракията, българите все пак намекват, че и той не се е справил тотално с проблема.

Край казана се раздвояват кой е виновен за акциза - депутатите, или големите алкохолни босове. Или пък взети заедно: "Големите алкохолни босове, които могат да купят целия Парламент, пълнят гушите на депутатите".

В страданието си за домашната ракия, хората неусетно преливат към открити заплахи. Пожарът на бунта още не е пламнал, но активно прехвърчат първите му искри: "Не на бунт, ами на революция ще отидем. Не може да ни лишават от елементарните неща!".

Активисти от Сдружението "Радостта на народа" се притесняват, че новите акцизи могат да отключат в българина интриганта и воайора. Хората неизбежно ще започнат да си варят ракия скришно по домовете в малки казанчета. Съседите ще ги дебнат и ще ги топят пред властите. И така има опасност нацията ни да се изложи пред еврокомисарите.