Конференцията на страните „Приятели на Сирия" призова за незабавно прекратяване на насилието и за нови санкции срещу Дамаск. Това заяви външният министър Николай Младенов пред БНР.

По думите му в понеделник Съветът на европейските министри ще приеме нови икономически санкции срещу режима в Сирия.

Ще наложим допълнителни, изключително строги, санкции на Сирия. Ще се спрат всички транзакции със сирийската централна банка, което реално ще доведе до пълно замразяване на авоарите на тази страна в Европа, и на финансовите операции с нея, подчерта той.

Външният ни министър изтъкна, че България има достатъчно възможности и добри контакти, за да координира усилията за въвеждане на хуманитарни коридори за бедстващите в Сирия. Според него страната ни може да разгърне усилията си и в други държави засегнати от „Арабската пролет".

Сирия е важна за нашата страна. Тунис е една страна, която България отдавна беше позабравила, но днес тук пристига министър-председателят Борисов, за да открием първият български проект в Тунис в подкрепа на Арабската пролет. В момента всички много високо ценят това, което нашата страна прави, изтъкна още Николай Младенов.