27-годишна румънка загина при катастрофа с автобус при Прохода на Републиката, съобщават от Областната дирекция на МВР-Велико Търново. Заради произшествието проходът бе затворен в продължение на часове. Инцидентът е станал около 4.30 часа тази сутрин на около километър от върха в посока Велико Търново. Пътни полицаи от Велико Търново пренасочваха автомобилите през прохода Шипка. Образуваха се километрични колони.

Румънски автобус „Мерцедес", движещ се в посока от Стара Загора към Велико Търново, се е преобърнал на пътното платно. Той бил шофиран от 44-годишен румънец. При произшествието е загинала млада пътничка в автобуса, а други шестима са пострадали.

Шофьорът на автобуса е изпробван за употреба на алкохол с техническо средство. Пробата му е отрицателна. Взета му е кръв за химичен анализ. Автобусът е изпълнявал курс от Турция до Румъния. В него са пътували общо 50 души, по уточнени данни. Първоначално бе съобщено за 27 пътници.

Органите на реда изясняват причините за тежкото произшествие. Проходът е отворен за движение малко преди 10.00 часа.

От Румъния е изпратен хеликоптер, който да транспортира двама тежко пострадали пътници, предаде НоваТВ. Останбалите по-тежко пострадали са с фрактури на прешлени, фрактура на бедро, гръдни травми.

Туристите са се връщали от турския курорт Кушадасъ. Най-вероятно поради мокрия и хлъзгав асфалт шофьорът на автобуса не е успял да вземе завоя, който е сред най-опасните в прохода.

Директорът на Областната болница във Велико Търново д-р Стефан Филев заяви, цитиран от БТА, че шестимата тежко пострадали са стабилизирани. Състоянието им позволява да бъдат транспортирани с хеликоптери до Румъния. В Спешното отделение на болницата са прегледани 27 румънци.

От своя страна директорът на летището в Горна Оряховица увери, че е създадена организация за посрещането на два медицински хеликоптера.

Туристите, които не са пострадали, са настанени в един от корпусите на НВУ „В.Левски" , докато бъде организиран транспорт за връщането им в Румъния.

Очаква се в района на Велико Търново да вали, затова от Пътна полиция призовават шофьорите да бъдат внимателни при пътуване.