България може да се окаже в ситуация, подобна на тази при управлението на Жан Виденов. Това прогнозира бившият председател на КНСБ Кръстьо Петков по време на организирана от синдиката дискусия на тема "Пакт евро плюс: поети ангажименти, вероятни рискове и очаквани ефекти за България", съобщи БНР.

Според него подобен риск се създава заради бъдещото ни участие в Пакта евро плюс. Характерът на пакта предполага затягане на коланите, което не се помни в Европа от Втора световна война, изтъкна той.

Пактът вече влиза в действие, след като се направиха промени в Закона за бюджета, с което България поема ангажимента оттук нататък да не надвишава 2% бюджетен дефицит, и то при 3% праг за ЕС, както и да не надвишава 40% преразпределението на БВП чрез бюджета, поясни Петков, цитиран от econ.bg.

По този начин финансовият министър Симеон Дянков се измъкна от провала, който претърпя, опитвайки се да създаде у нас фискален борд чрез промени в Конституцията, коментира професорът.

Остава да прокарат и третото решение - да не се пипат данъците за в бъдеще и може да се каже, че България е "отличник"- първа, дори преди Германия, при влизане в пакта "Евро плюс", очерта перспективата той.

Вече има три сезирания на Конституционния съд в Германия, в които се твърди, че Пактът и дадените помощи на Гърция са нелегитимни, подчерта професорът. У нас Дянков, на фона на мълчанието на опозицията, продължава да тласка своя план напред, изрази учудване бившият председател на КНСБ.

Една от критичните точки на поносимост на хората у нас вече е достигната - поставен е под заплаха Валутният борд, тъй като резервите на страната са сведени до минимум, посочи Кръстьо Петков. Той припомни, че периодично, по признание на премиера Борисов, "се загребва" от фискалния резерв. Да вземаш по 500 млн.лв. с надеждата после да ги възстановиш от европейските фондове, е грубо нарушение на всякакви закони и правила, добави той.

Апелирам към бизнеса и синдикатите да нямат доверие на цифрите и да проверяват непрекъснато какво се случва в държавата, призова проф. Петков.

Другото е ясно - няма да има засилване на кредитната дейност, няма да се влагат пари в печеливши отрасли, т.е. ще се свиват и бизнесът и потреблението. А България ще върви по другия път на спасението - да затяга коланите и да се опитва да си държи главата над водата, заключи той.

КНСБ вече изрази своите притеснения по повод пакта "Евро плюс", каза от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той припомни, че още през април са настояли за по-поносима политика на България спрямо ангажиментите по пакта. Част от тях са непосилни за страната ни, отбеляза Димитров.