ГЕРБ се събира на мащабно заседание на партията, за да реши бъдещите си политически ходове.
В първия ден от седмицата Борисов вика всичките си хора да седнат на масата за обсъждане, след което ще стане ясно какви ще бъдат следващите стъпки на първата политическа сила.

Точно в 12 часа в НДК лидерът на ГЕРБ се отправи към заседанието, придружаван от трите дами от преговорния екип на ГЕРБ, зам.-председателите на партията Цветан Цветанов,  Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и спряганите за нови министри Томислав Дончев и Делян Добрев.
Борисов запази мълчание на влизане в НДК.

Пред НДК дойдоха и няколко духовници, които Борисов поздрави на влизане. Отец Никанор обясни пред журналистите, че те са тук, за да настояват за постигане на политическа воля при вземането на решения.

Участват ръководството на партията, избраните нови депутати в 43-ото Народно събрание от ГЕРБ, евродепутатите на Борисов, негови кметове и областните председатели на структурите на партията в страната.

Водеща задача на срещата ще имат трите дами на ГЕРБ - Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова, които водиха и тежките разговори с останалите политически сили през изминалата седмица.

Пред съпартийците си те ще трябва да разкажат подробности от изминалите 7 дни политически преговори и да обяснят в коя друга партия са открили съвпадение с желаните политики и с коя са се раздалечили окончателно.

Именно на днешната среща ще се реши какъв да бъде форматът на втория тур от политически разговори, на които вече трябва да се обсъждат конкретни министерски постове и коалиционни споразумения.

До този момент знаем, че след изминалата седмица на политически консултации с инициатор ГЕРБ от партията на Борисов категорично задраскват ДПС, „Атака и „България без цензура" като бъдещи коалиционни партньори. Хората на Борисов оставиха вратата леко отворена в случай, че социалистите решат да преосмислят някои от т.нар червени линии. Подобна е картината и на взаимоотношенията между ГЕРБ и АБВ, тъй като вчера и двете партии изразиха готовност да разговорят на експертно ниво.

Най-сигурният коалиционен партньор за ГЕРБ към момента остава Патриотичният фронт, чиито лидери изразиха готовност дори да участват със свои експерти в новия кабинет на страната ни. Гласовете на депутатите от ГЕРБ и ПФ обаче не са достатъчни за ново правителство и именно заради това Борисов ще трябва да потърси и втори съюзник.

Спряганият за това място е Реформаторският блок, който обаче остави доста въпросителни за следващите си стъпки. Реформаторите обещаха, че в първите дни на настоящата седмица ще покажат черно на бяло документ за устройството на коалицията, за да може от ГЕРБ да са сигурни в тяхната цялост.
Днешните разговорите на ГЕРБ се провеждат при закрити врата, като към момента не е ясно дали ще има изявления след срещата.