В навечерието на новата 2013 година МВР закопча двама младежи за извършено от тях „изключителни гнусно, гадно и брутално престъпление".

Около 18.00 часа снощи 20-годишният Марио и с 3 години по-малкият Даниел са задържани за жестокото убийство на 85-годишна жена в центъра на София.

Сигналът е получен в СДВР в 7.55 часа вчера сутринта. Млада жена съобщила, че намерила баба си мъртва, когато отишла да я види в кооперацията, в която живее на „Петте кьошета". По тялото й имало видими следи от насилие.

Направената по-късно аутопсия установила, че жената е починала вследствие на множество рани, съчетани с тежка черепно-мозъчна травма, кръвонасядания по шията и счупени от 4-то до 10-то ребра. Възрастната жена имала и рани от твърди предмети по пръстите, което насочило разследващите към основната версия за убийството - грабеж на ценности и бижута.

Направена проверка установила, че младежите са откраднали два златни пръстена, gsm, един часовник и една верижка, които занесли в заложна къща. Там обаче приели само тежащите около 8 гр пръстени, за които им дали 240 лв. Верижката, за чието качество служителят в заложната къща се съмнявал и gsm-ът били изхвърлени, а Марио и Даниел си разделили по братски парите, получени от пръстените, обясниха по време на брифинг разследващи от СДВР.

По думите им основната цел на двамата е била грабеж, като самото деяние е извършено след предварителен сговор и подготовка. При огледа, направен от СДВР в жилището на бабата, е установено, че не е разбита нито вратата на кооперацията, нито вратата на самия апартамент, Според полицаите жената сама е отключила на младежите, тъй като познавала Марио. Той няколко дни е идвал в апартамента, заедно с неговата майка, която го чисти и през това време успял да спечели доверието на възрастната жена.

„Веднага след като влезли започнали да бият жената и след като я окрали, а доубили", обясни Христо Терзийски от Столичната полиция. Той добави, че младежите не са използвали тъпи предмети, а са действали предимно с ръце и крака, ритали са и са скачали върху жената. Предвидливо, за да не оставят отпечатъци са си закупили латексови ръкавици от аптека, която вече е установена и е разпитан аптекарят, който по това време е бил на работа.

Марио и Даниел, които влизат в една компания, са познати на правоохранителните органи. Първият има регистрации за взломни кражби, притежание на дрога и обсебване. На 29 ноември той излязъл от затвора, след 6-месечен престой зад решетките за извършена взломна домова кражба. Към момента на извършване на убийството пък се е намирал в пробация за аналогичен грабеж, извършен през 2010 г.

Непълнолетният Даниел е записан в крими регистъра за хулиганство.
В момента двамата са задържани за 72 часа, като след изтичане на този срок ще бъде поискан постоянен арест. Софийска градска прокуратура работи по обвинение за предумишлено убийство по член 116 от НК, обясни Николай Станчев. Той припомни, че според закона наказанието на ненавършилите 18 години лица се редуцира. Станчев допусна, че е възможно и обвинението да бъде променено по друг член - за извършен грабеж и настъпило след това убийство, но това ще стане по преценка на наблюдаващия прокурор.