За незабавно спиране на търга с компенсаторки, настояват от ДСБ. Според Радан Кънев този търг обслужва близки до властта фирми.

„Ще се постигне окрупняване на съществуващите земеделски монополи", предупреди Кънев по време на първата пресконференция на тъмносините за новия политически сезон.

Ясно е от динамиката на фондовата борса, че е имало изтичане на информация, каза той и съобщи, че ДСБ ще изпрати сигнал до компетентните органи, включително прокуратурата за незабавно разследване за изтичане на информация, което в пазарна икономика, е едно от най-тежките престъпления срещу стопанството.

Кънев упрекна управляващите, че водят умишлено политика на съсипване на малкия бизнес и дребното предприемачество. Той изтъкна, че за първи път в най-новата ни история лятната безработица не е по-ниска от пролетната.
Винаги лятото е имало намаление на безработицата, но тази година тя остана на нивото от пролетта, посочи Кънев. Обяснението е, че самонаемането винаги е било това, което осигурява на хората хляб. Но политиката на съсипване на дребния бизнес е политиката на ГЕРБ, коментира Кънев.

ДСБ повече няма да се опитва да помага и да бъде коректив на ГЕРБ, обяви Светослав Малинов. По думите му, безсмислено е някой да помага на това арогантно мнозинство, което вече е изпаднало в безтегловност, очаквайки тежките избори, които предстоят.

„Вдигаме ръце от правителството. Няма смисъл да действаме по правилата на парламентаризма, след като сме се убедили, че ГЕРБ нито може да ги спазва, нито може да се възползва от експертизата на десните партии", заяви Малинов.

Той съобщи, че ДСБ ще се концентрира върху консолидацията на десницата и срещи с партньори. „Осигуряването на дясна алтернатива е най-важната задача и ДСБ може да я изпълни", категоричен е той.

Малинов припомни доклада на Европейската комисия, който излезе преди лятото - там се казва, че нещата са се влошили до такава степен, че следващата оценка ще е след мандата на ГЕРБ. „Това е най-ярката формулировка за провал на едно управление", категоричен е Малинов.