Сделката за рециклираните спални вагони е чиста, заяви бившият транспортен министър Петър Мутафчиев относно коментарите за злоупотреби при сделката за доставка на 30 рециклирани спални вагона за нуждите на БДЖ.

Ексминиртърът припомни, че сам е поискал прокуратурата да разследва сделката.

Мутафчиев подчерта, че в проверката са участвали прокурори и представители на ДАНС, но не са констатирани нередности при извършването на обществената поръчка.

„Аз съм чист пред съвестта си! Има паспорти на вагоните и в тях е посочено, че те са произведени от негоривни материали", заяви Мутафчиев, цитиран от Радио Пловдив.

Той допълни, че ако има някакви нарушения, трябва да се търси дали са подменяни документи. Според Мутафчиев обаче, това е малко вероятно.

Той каза още, че за вагоните е представен сертификат от немски институт, но не посочи кой конкретно е той. Мутафчиев уточни, че разполага с информация, че вагоните са произведени през 1990-та година и са реконструирани през 2000-та.

„Няма от какво да се притеснявам, защото в своите действия аз винаги съм се ръководил от буквата на закона и сме спазвали законодателството", категоричен е бившият транспортен министър.

Припомняме, настоящият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков възложи проверка по отношение законосъобразността на сделката на „Български държавни железници" ЕАД за доставка на 30 рециклирани спални вагони от фирма ARWEX. Цветков посочи, че при констатирани нарушения, прокуратурата ще бъде сезирана.

"През последния месец срещу БСП и нейни министри се провежда целенасочена политическа атака, а спрямо някои министерства, като например транспортното, се води открито клеветническа кампания", заяви още бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, който е лидер на БСП в Пловдивска област.

Той определи като смущаващ факта, че се задава опит за политическа чистка, което напомня времето на 1991-ва година.

Мутафчиев се позова на изявления на новия областен управител Иван Тотев и на решения на ръководството на ГЕРБ в Пловдив за кадрови промени в децентрализираните структури на правителството като РИОКОЗ, РЗОК, РИОСВ, РУГ, ВиК, разплащателната агенция на Фонд „Земеделие" и други държавни институции.

По думите му, една част от хората в тях са от кратко време и са спечелили конкурси, така че опитът да бъдат сменени говори за политическа чистка.