Израелски ВВС са бомбардирали рано сутринта в сряда военен изследователски център край Дамаск, подозиран, че укрива химическо оръжие, са съобщили сирийски военни в изявление до местни медии.

При атаката в центъра са загинали двама служители и са били ранени още петима. Центърът е разрушен. Засегната е и съседна сграда. Ударени са били и камиони с оръжие на границата между Сирия и Ливан.

Сирийските военни не са съобщили какви ще бъдат ответните им действия, но са категорични, че нанесените удари няма да окажат влияние върху армията. Те още веднъж са заявили покрепата си за Палестина и всички, които са срещу Израел.

За втората атака все още има твърде малко информация, включително и дали те са превозвали химическо оръжие. Няма потвърждение и от ливанските власти, въпреки че по-късно бе съобщено, че ливанската армия е в пълна бойна готовност заради съобщения за израелски инженерни части по границата и самолети, нарушаващи въздушното пространство.

По-рано през деня американски медии и чуждестранни политици са съобщили за атаките, без да уточняват къде се намира мишената на ударите. Агенциите отбелязват, че до момента информацията за случващото се е твърде противоречива. От израелската армия и "Хизбула" не са коментирали официално новината. Сирийски бунтовници опровергаха изявленията и твърдят, че единственото нападение е тяхно дело. 

Русия също коментира "с тревога" новината за израелските удари. Властите са съобщили, че следят информациите и осъдиха израелските действия, които са "непровокирани и нарушават устава на ООН", предаде "Интерфакс".

Израел обвинява Сирия във въоръжаването на "Хизбула". Преди дни, в изявление пред министрите си, израелският премиер Бенямин Нетаняху отново изреди сред основните опасности за страната си и сирийското химическо оръжие, което може да попадне в ръцете на групировката "Хизбула".