И през следващия си мандат в Брюксел ще продължа да работя за доброто име на България. Това увери еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за БНР. Тя не смята, че е отпаднала възможността да стане следващия върховен представител за външната политика и вярва, че България има шанс да получи по-големи отговорности в следващата Европейска комисия.

Припомняме, преди ден България официално издигна номинацията на Кристалина Георгиева за нов мандат като еврокомисар. Решението е взето по време на първото заседание на новия служебен кабинет. Тя е предложена не само за еврокомисар, но и за заместник-председател на ЕК и върховен представител по външната политика на ЕС.

Георгиева обяснява, че в Брюксел и останалите европейски столици разбирането е, че решение още не е взето и че името й продължава да стои като възможен кандидат за върховен представител.

Мисля, че е малко тъжно това, че само в София се твърди тази теза, че аз нямам шанса за тази позиция", споделя Кристалина Георгиева.

В следващите седмици със служебното правителство ще се водят преговори за това какви други варианти са възможни. Според самата Георгиева изгледите са добри, а перспективите - достатъчно много.

Моята работа в Банката и тази по време на първия мандат, това, че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционира за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговаряме", обясни тя.

Междувременно препоръча на служебното правителство да започне подготвителната работа за влизане на България в Европейския банков надзор и еврозоната. По думите й през последните няколко седмици се е видяло, че има полза от това да се присъединим към банковия надзор. Тя изцяло подкрепя това и смята, че е време отново да помислим кога и при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята за еврозоната.

Според Кристалина Георгиев за нови заеми може да се мисли, ако те са за стабилизиране на банковата система и икономиката и инвестиции в растеж и заетост. Тя смята обаче, че трупане на нов дълг за потребителски цели не е добър вариант.