Фермерите няма да блокират гранични пунктове и пътища по време на насрочения за понеделник национален протест на земеделските производители.

Това заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители (АЗП) в България Христо Цветанов, цитиран от Дарик.

„Струпване на земеделска техника ще има по границите, но на този етап не предвиждаме блокада - ще има свободно движение на хора и стоки. Това, че има позиционирани машини на няколко основни пункта, не означава, че на този етап ще блокираме движението", уточни Цветанов.

По думите му непрекъснато расте броят на хората, които заявяват, че ще се включат в протестите: „На практика протести ще има във всички региони на страната, защото никога досега не е имало такова обединяване на различните организации в сектора".

Всички основни асоциации в земеделието ще застанат зад протеста. Очакваме не по-малко от 3000 машини, посочи още председателят на АЗП като уточни, че най-голямо струпване на машини се очаква в района на Видин, Монтана, Враца, Русе, Плевенско, Пловдив, Пазарджик. „Организацията никога не е била в мащабите, в които е в момента", категоричен бе Христо Цветанов.

Припомняме, в гласувания на първо четене проект на Бюджет 2012 са заложени с 230 милиона лева по-малко в сектор „Земеделие". В подписаната месец преди изборите финансова рамка между кабинета и големите браншови организации обаче, беше заложено в сектора да влязат 570 милиона лева. Финансовият министър Симеон Дянков публично се отказа от подписа си под документа.