Сеизмолози от университета "Райс" в Хюстън и института "Карнеги" случайно, по време на друго изследване, откриха сигнал, който може да се използва за краткосрочно прогнозиране на земетресение, съобщи HiComm.bg.

Учените вече са започнали проверка на получените резултати и се надяват, че ще успеят да разработят ефективна система за предсказване на земетресения.

С цел изучаване на атмосферното влияние върху напрежението на земните пластове сеизмолозите вкарали измервателни прибори и генератори на изкуствени сеизмични вълни в две 1-километрови цепки, пробити в близост до разлома Сан Андреас.

Тези отвори край град Паркфийлд в централна Калифорния са направени в рамките на проекта за мониторинг на разлома "Дълбочинна обсерватория на разлома Сан Андреас" (SAFOD).

Учените провеждали изследване, изпращайки изкуствени сеизмични вълни от едната цепка към другата, когато неочаквано в областта на разлома имало две малки земетресения с магнитуд 3 и 1.
Няколко часа преди началото им скоростта на преминаване на сеизмичните вълни рязко намаляла.

Тя останала ниска и по време на земетресенията, както и дълго време след това. Скоростта на вълните се върнала към първоначалните си параметри 2 дни по-късно.

Ако тези изменения действително са предизвикани от настъпващото земетресение, те биха мигли да послужат за предупреждение, отбелязва електронното издание ЛентаРу.

Предсказването на земетресения е важен, но все още неразрешим проблем в сеизмологията.
Ето защо учените подчертават, че получените резултати се нуждаят от проверка.

Още повече, че земетресение, което се зародила по-далеч, не било регистрирано от измервателните прибори.