Осъденият за убийство у нас и издирван въз основа на Европейска заповед за арест Венцислав Димитров е задържан в Италия. Той е издирван в продължение на 8 години, съобщават от прокуратурата.

Присъдата на 47-годишния Димитров е влязла в сила на 9 юли 2007 година. Той е признат за виновен, че на 28 декември 1996 г. е убил благоевградчанина Кирил Георгиев Ангелов. Убийството било извършено около 3.00 часа в дома на Стефан Манов - на ул. „Климент Охридски" № 25.

Веднага щом присъдата е влязла в сила, Благоевградската окръжна прокуратура е изпратила препис на Областно звено „Охрана" в областния център и на началника на затвора в Бобов дол за изпълнение.

След като прокуратурата била уведомена, че Димитров се укрива, изготвила Европейската заповед за арест за изпълняване на наказанието 10 години лишаване от свобода при строг затворнически режим. На 14 ноември 2007 г. тя е изпратена на Дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество" при Национална служба „Полиция" (НСП)-София.

Въз основа на тази заповед на 30 юли 2015 г. Венцислав Димитров е задържан в Милано, Италия. От държавното обвинение поясняват, че в момента той се намира в затвора в Милано.

Предстои обвинител номер 1 Сотир Цацаров да изготви искане за екстрадиция на осъдения за изтърпяване на наказанието 10 години зад решетките.