Независимият депутат Велизар Енчев внесе сигнал в Софийската градска прокуратура, свързан с работата на Комисията по досиетата.

В сигнала си Велизар Енчев се обръща към градския прокурор Христо Динев с настояване да се преустанови порочна практика на Комисията по досиетата, с която на практика се разкриват имената на наши секретни сътрудници в чужди държави. Макар и да се предполага, че това не става нарочно, начинът, по който се прави - да се зачертават с маркер имена - позволява тяхното разчитане.

Самият Велизар Енчев прилага като доказателствен материал към сигнала си три шифрограми, които е получил, когато е отишъл да се запознае с личното и работното си дело в НРС. "Под заличените с маркер текстове прозират имена на наши секретни сътрудници в бивша Югославия - всичките чужди граждани", се казва в сигнала.

Велизар Енчев настоява порочната практика да спре моментално и да престанат да се предоставят на гражданите в читалнята на комисията такива документи. Това, по думите на Енчев, е уредено в закона по разкриване на досиетата и извършеното от комисията, ръководена от Е. Костадинов е сериозно нарушение.
Председателят на комисията по разкриване на досиетата трябва, според Енчев, да бъде подведен под съдебна отговорност за престъпление по служба, тъй като е позволил неговите служители да не си изпълняват съвестно задълженията.

Към сигнала си обаче депутатът прилага само 3 шифрограми, въпреки че разполага с повече оригинали. Те се предоставят само и единствено в присъствието на експерти, които да удостоверят факта на прозиране на имената.
Велизар Енчев изрично посочи, че няма доверие, че документите, с които разполага няма да бъдат допълнително преправени. "Подсигурявам се заради казуса Филип Златанов. С цялото си уважение към прокуратура и съдебна система, но съм длъжен да го направя", заяви Енчев.

Друга част от документите, с които разполага, ще бъдат внесени следващата седмица в Комисията по националната сигурност и във военната парламентарна комисия, за да може сигналът в прокуратурата да бъде действително отчетен и от законодателната власт.

Припомняме, преди дни Велизар Енчев публично обяви, че иска закриване на комисията по досиетата с аргумент огромната вреда, която нейните действия нанасят на разузнавателните служби.

"Искам да видя физиономиите на реформаторчетата и гербаджиите като видят тези документи", закани се Велизар Енчев на най-последователните поддръжници на комисията.

На въпрос дали смята, че дейността на комисията по разкриване на досиетата до този момент има действително отражение на националната сигурност, Велизар Енчев не пожела да се ангажира с лична оценка, тъй като още през 1991 година е излязъл от системата, но се позова на разговори с експерти, които са споделили с него, че само в последните 4-5 години българското разузнаване е загубило повече от 50% от сътрудниците си в Турция и Близкия изток.