Асоциация "Прозрачност без граници" призовава за създаването на обществен съвет за наблюдение на предстоящите избори.

В обръщение, адресирано до премиера Бойко Борисов и председателя на ЦИК Ивилина Алексиева и разпратено и до медиите, организацията заявява, че създаването на такъв обществен съвет е изключително важно особено с оглед на натрупалите се в последните години проблеми като купуване на гласове, контролиран вот, организационно-технически неуредици.

Тези проблеми, посочват от "Прозрачност без граници", могат да получат адекватен отговор само чрез съвместните и системно интегрирани усилия на всички ключови участници в изборния процес.

Практиката от изминалите предизборни кампании показва, че функционирането на консултативни съвети в ограничен формат (като Общественият съвет към ЦИК, чиято комуникация с избирателната комисия е недостатъчно ефективна) или със срок на действие само два месеца преди изборния ден не може да послужи като достатъчно ефективен инструмент за ранно предупреждение за потенциалните рискове.

Според "Прозрачност без граници" доказано е, че създаването на механизъм като Обществен съвет за диалог между наблюдателските организации и институциите с правомощия при подготовката на изборите може да съдейства за своевременното сигнализиране за установени нередности и потенциални проблеми, за съвместното търсене на решения, за осъществяването на граждански контрол, както и за подобряване на диалога и взаимодействието между институциите.

С оглед на това, че важни въпроси относно подготовката на изборите са повдигнати в публичното пространство и е необходимо адекватно действие от страна на институциите, разчитаме на активност от ваша страна за създаването на ефективен формат за диалог и взаимодействие, посочват от организацията.

От "Прозрачност без граници" наблагят и на това, че по-малко от пет месеца преди провеждането на местни избори в публичното пространство са се появили медийни публикации за очаквани проблеми, които могат да компрометират изборния процес и да накърнят доверието на гражданите в институциите на местната власт.

С особена острота сред тях се открояват данните за "миграция" на избиратели от едни населени места в други, както и за организационно-технически проблеми при отпечатването на бюлетините.

От организацията с тревога отбелязват, че опитите да се търсят решения на проблемите се насочват отново към недостатъците в законодателството, а на втори план остават въпросите, свързани в прилагането на действащите законови правила.